مهاجرت مختص انسان ها نیست. حیوانات هم گاهی مهاجرت می کنند؛ اما در این مقاله قصد داریم درباره مهاجرت انسان ها، انواع مهاجرت، عوامل تحریک کننده و بازدارنده، تاثیر کشور مبدا و مقصد، مهاجرت های قانونی و حقایقی درباره مهاجرت با شما صحبت کنیم.
مهاجرت یعنی جابجایی فرد یا گروهی از افراد، از جایی به جای دیگر که اغلب در یک مرز سیاسی صورت می گیرد. به زبان ساده تر یعنی جابجایی افراد از مکانی به مکان دیگر که به امید زندگی و امکانات بهتر اتفاق می-افتد و ممکن است در یک کشور یا از کشوری به کشور دیگر باشد.
مهاجرت می تواند موقتی، دائمی، داوطلبانه یا به اجبار باشد.
جالب است بدانید برای مهاجرت دو کلمه در انگلیسی استفاده می شود: Immigration و Emigration.
کلمه اول زمانی به کار می رود که افراد وارد کشوری می شوند و کلمه دوم برای ترک کردن و رفتن از کشور مادری یا مبدا است.
مهاجرت پدیده جدیدی نیست و از آنجایی که مردم در طول تاریخ همیشه سبک زندگی مهاجرتی داشتند و برای پیدا کردن غذا، شکار، وسایل زندگی و یافتن جایی بهتر برای زندگی از مکانی به مکان دیگر می رفتند، مهاجرت سابقه طولانی در تاریخ زندگی بشر دارد.
در دوره انقلاب صنعتی (1843-1939) بیش از 50 میلیون نفر از اروپا به آمریکا، کانادا، آرژانتین، استرالیا، نیوزلند و آفریقای جنوبی مهاجرت کردند. بسیاری از آن ها برای فرار از فقر و شکست های تجاری از اروپا به کشورهای دیگر کوچ یا همان «مهاجرت» کردند.
امروزه این مفهوم به شکل عجیب و گاهی ناامیدکننده ای در کشور ما و کشورهای دیگر هم دیده می شود. گرچه سیاست های جدید، قوانین کنترل ورود و خروج کشورهای اروپایی و آمریکا، بسیار سختگیرانه تر و شدیدتر از قبل شده است مردم به امید رفاه بیشتر، صنعت حمل و نقل بهتر، فناوری های پیشرفته تر، کشف نقاط مختلف زمین، ارضای حس ماجراجویی، فرار از تحریم ها و مشکلات اقتصادی، تشکیل زندگی جدید، تربیت فرزندان در یک کشور بهتر و ارتباطات وسیع تر مهاجرت می کنند.
دوره های آموزش زبان انگلیسی |
|
دوره حضوری | آموزش زبان انگلیسی برای کودکان |
دوره حضوری | آموزش زبان انگلیسی برای نوجوانان |
دوره حضوری | آموزش زبان انگلیسی برای بزرگسالان |
انواع مهاجرت
با توجه به تعداد افراد، دلایل آن ها، زمانی که انتخاب کرده اند و ماهیت سفرشان، مهاجرت به انواع مختلفی دسته بندی می شود:
مهاجرت بین قاره ای
این مهاجرت زمانی اتفاق می افتد که جابجایی در قاره ها صورت بگیرد؛ مثلا افرادی که از ایران (آسیا) به برزیل (آمریکایی جنوبی) بروند. اگر مهاجرت در یک قاره باشد، به آن درون قاره ای گفته می شود. گاهی مردم در یک منطقه، قاره یا کشور جابجا می شوند که به آن مهاجرت منطقه ای یا داخلی می گویند.
مهاجرت روستایی-شهری
این مهاجرت در ایران زیاد اتفاق می افتد. مهاجرت عده ای از روستاها یا حومه شهر به داخل شهر که به امید فرصت ها و سبک زندگی جدید صورت می گیرد.
مهاجرت اجباری
مهاجرتی که در نتیجه اجبار و فشار وارد کردن دولت و مقامات به مردم یک کشور اتفاق می افتد.
مهاجرت تحمیلی
در این نوع مهاجرت، هیچ کس مجبور نیست کشورش را ترک کند. اما برخی عوامل فشار مثل جنگ، گرسنگی و شرایط دشوار زندگی باعث می شود مردم تصمیم بگیرند خانه و کاشانه خود را ترک کنند.
مهاجرت فصلی
گاهی افراد در فصولی خاص، مثل فصل برداشت محصول به منطقه ای مهاجرت می کنند و بعد از پایان فصل به محل زندگی خود باز می گردند.
مهاجرت بازگشتی
این مهاجرت مستلزم بازگشت داوطلبانه مهاجران به کشورهای خودشان است. کشورهایی که برای زندگی بهتر همه چیز را در آن رها کردند و رفتند. مثالی برای این نوع مهاجرت می توانند افرادی باشند که در جوانی برای شغل و زندگی بهتر به شهر آمده اند و بعد از بازنشسته شدن به روستا یا شهر محل تولد خودشان برمی-گردند تا باقی عمر را در خانه خودشان سپری کنند.
مهاجرت کوتاه و بلند مدت
مهاجرت کوتاه مدت معمولا برای رسیدن به هدفی است که در زمانی مشخص محقق می شود؛ برای مثال، فردی که بیماری خاصی دارد و برای خدمات درمانی بهتر به کشوری اروپایی مهاجرت می کند و بعد از بهبود به کشورش باز می گردد. اما گاهی مهاجرت کوتاه مدت به بلند مدت تبدیل می شود؛ مثل زمانی که فردی به قصد ادامه تحصیل به آمریکا می رود و بعد تصمیم می گیرد برای همیشه آنجا زندگی کند.
عوامل محرک و بازدارنده در مهاجرت
مردم به دلایل مختلفی مهاجرت می کنند. اما دلایل آن ها در چهار گروه اصلی قرار می گیرد: محیطی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی-اجتماعی. هر کدام از این گروه ها می توانند عوامل بازدارنده یا محرک داشته باشند.
عوامل بازدارنده
این عوامل باعث می شوند علی رغم میل باطنی، فرد به صورت داوطلبانه و با خواست خودش کشورش را ترک کند و به کشور جدیدی مهاجرت کند. البته گاهی عوامل بازدارنده باعث می شوند فرد برای حفظ مال، جان و منافعش مجبور شود مهاجرت کند. بعضی از عوامل بازدارنده که مانع ماندن فرد در کشور خودش می شود، عبارتند از: جنگ و درگیری، خشکسالی، قحطی و یا فعالیت های مذهبی افراطی.
شرایط اقتصادی ضعیف و عدم وجود فرصت های شغلی از عوامل مهم بازدارنده در ماندن در کشور مبدا است. عوامل دیگر عبارتند از تبعیض نژادی و فرهنگی، نابرابری سیاسی و آزار و اذیت مردمی که شرایط موجود را مورد نقد و بررسی قرار می دهند.
عوامل محرک
عوامل محرک آن دسته از جذابیت های کشور مقصد هستند که فرد یا گروهی از افراد را ترغیب به ترک خانه و رفتن به نقاط جدید می کند. این عوامل به تسهیلات مکان شناخته می شوند و معمولا شرایط مطلوبی است که افراد را به خود جذب می کند. اقتصاد بهتر، فرصت های شغلی بیشتر و وعده زندگی بهتر از جمله عوامل محرکی است که افراد را به سمت کشورهای جدید هدایت می کند.
اغلب افراد ترجیح می دهند این فرصت های بهتر به محل زندگی آن ها نزدیک باشد و مجبور نباشند مسافت زیادی را برای رسیدن به زندگی بهتر طی کنند. به همین دلیل افراد اغلب تمایل دارند به نزدیک ترین مکانی مهاجرت می کنند که شرایط فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و آب و هوایی بهتری دارد. افراد کمی وجود دارند که بخواهند به مکان های دوری بروند که اطلاعات کمی نسبت به آن دارند.
اثر کشور مبدا و مقصد
مهاجرت اثرات مثبت و منفی زیادی روی کشور مقصد دارد.
مزایای مهاجرت
نیروی کار ارزان
مهاجران اغلب برای کارهایی که در آن ماهر نیستند دستمزد کمی دریافت می کنند. مهاجران ماهر و با استعداد هم اغلب از اینکه خدمات خود را با قیمت ارزانی ارائه کنند خوشنود خواهند بود. مهاجران حقوق پرداخت میکنند؟
کار حرفه ای
بعضی از مهاجران بسیار ماهر و با استعداد هستند و دانش و تولید را با هم ترکیب می کنند تا در کشور مقصد زندگی بی نقصی داشته باشند.
تنوع فرهنگی
مهاجران باعث تنوع فرهنگی در هر کشوری می شوند. این تفاوت ها باعث می شود فرهنگ و سنت کشورها از قید و بند نژادپرستی و تبعیض نژادی رها شوند. تنوع فرهنگی باعث می شود مردم راه های مختلف زندگی کردن را یاد بگیرند و به نقاط مختلف جهان سفر کنند. تنوع فرهنگی باعث می شود انسانیت و حقوق بشر بهتر و بیشتر دیده و شناخته شود.
معایب مهاجرت
از دست دادن شغل
مهاجرت باعث می شود وضعیت اشتغال بومیان با خطر مواجه شود؛ نیروی کاری ارزان جای نیروهای بومی را می گیرند و وضعیت شغلی در کشوری را با فشار و مشکل روبرو می کنند.
نژادپرستی و تبعیض نژادی
مهاجرت به بعضی کشورها می تواند آتش نژادپرستی و تبعیض نژادی را شعله ور کند یا هیزم در آتش کینه بریزد. مهاجرانی که صحبت کردن به زبان کشور مقصد را بلد نیستند یا آداب زندگی در کشور مقصد را نمی دانند، اغلب از سوی بومیان طرد می شوند و همین باعث می شود ارتباطات و زندگی کردن با آن ها کم شود.
فشارهای اجتماعی و مدنی
مسکن، بهداشت، آموزش و بسیاری امکانات دیگر می تواند در اثر استفاده بیش از حد دچار آسیب و مشکلات جدی شود. هر کشوری با توجه به تعداد مشخصی از افراد برنامه ریزی و طراحی شده است؛ حضور مردم بیش از آنچه که پیش بینی شده است، باعث بروز مشکل می شود. این مشکلات ممکن است افزایش قیمت و کاهش سطح کیفیت زندگی مردم را در پی داشته باشد.
تهدید فرهنگ و سنت ها
تنوع فرهنگی همیشه هم خوب نیست و اغلب باعث تاثیر منفی روی فرهنگ و سنت کشور مقصد می شود. دوگانگی شخصیتی، افزایش آمار بی بند و باری، افزایش نرخ جرایم و کاهش امنیت از جمله آثار منفی تنوع فرهنگی است.
بیماری
هرچقدر جابجایی مردم از مکانی به مکان دیگر بیشتر باشد، احتمال شیوع بیماری و ابتلای بومیان هر منطقه بیشتر است.
در ادامه به طور خلاصه به بررسی مزایا و معایب مهاجرت در کشور مبدا می پردازیم.
معایب مهاجرت در کشور مبدا:
کاهش نیروی حرفه ای و با استعداد، که در ایران با عنوان فرار مغزها از آن یاد می شود
یکی از منفی ترین نتایج مهاجرت، خروج جوانان تحصیلکرده و با استعداد از کشور است که به رشد تجاری، اقتصادی و فرهنگی کشور ضربه می زند. هر کشوری به دنبال این است از نیروهای خودی و بومی برای خدمت به مردم استفاده کنند، مهاجرت باعث می شود پزشکان، مهندسین، پرستاران و بسیاری از افراد برجسته و مهم کشورشان را ترک کنند و به کشورهای دیگر خدمت کنند.
کاهش جمعیت جوان و ضعیف شدن بازار کار و تجارت
بازار کار و رشد اقتصادی در نتیجه وجود نیروی بیشتر و بازار بزرگ تر است. وقتی نیروی جوان کشور را ترک کند، جمعیت سالخورده بیشتر می شود و نیروی کار ضعیف خواهد شد و بازار و خدمات کیفیت کافی را نخواهد داشت.
از هم گسستگی خانواده ها و جامعه
وقتی عضوی از خانواده از بدنه اصلی جدا می شود، همه از این فقدان آسیب می بینند و رنج می کشند. مشکلات روانی، تنهایی، افسردگی و بسیاری مسائل دیگر در نتیجه مهاجرت یکی از افراد خانواده حاصل می شود.
مزایای مهاجرت در کشور مبدا:
گردش ارزی پول
همانطور که همه می دانیم، مهاجران مبالغ زیادی را برای حمایت از خانواده های خود از کشور مقصد به مبدا می فرستند. این تبادلات باعث ایجاد گردش عظیم مالی می شود که دولت های محلی و خانواده ها می توانند از آن برای توسعه و رشد اقتصادی استفاده کنند.
افزایش بازار شغلی برای بومیان و بازماندگان
وقتی نیروی کار جوان کشور را ترک کند، فشار کاری کمتر می شود و افرادی که در کشور مانده اند انتخاب های بیشتری پیش رو دارند.
تبادل دانش و مهارت
اغلب افرادی که برای مدت کوتاه یا به صورت فصلی مهاجرت می کنند، مهارت ها و دانش های جدیدی را که در طول این دوره آموخته اند، با خود به خانه می آورند. بسیاری از کسب و کارها، شیوه های نوین مزرعه داری و سرمایه گذاری های اقتصادی توسط افرادی آغاز می شود که ایده ها و دانشی را طی مهاجرت یاد گرفته اند و به کشور مبدا آورده اند.
در انتهای این مقاله، حقایقی را به شما می گوییم که شاید برایتان جالب باشد و به بالا بردن اطلاعات عمومی هم کمک می کند.
آیا می دانستید آسیا و اروپا میزبان دو سوم کل مهاجران در جهان هستند؟ این دو قاره محبوب ترین مقصد برای مهاجرت هستند.
در سال 2013، نیمی از مهاجرین بین المللی در این ده کشور زندگی می کنند:
- ایالات متحده آمریکا با 45.8 میلیون نفر
- روسیه با 11 میلیون نفر
- آلمان با 9.8 میلیون نفر
- عربستان صعودی با 9.1 میلیون نفر
- امارات متحده عربی با 7.8 میلیون نفر
- انگلستان با 7.8 میلیون نفر
- فرانسه با 7.4 میلیون نفر
- کانادا با 7.3 میلیون نفر
- استرالیا یا 6.5 میلیون نفر و
- اسپانیا با 6.5 میلیون نفر
به ترتیب ده کشوری هستند که بیشترین تعداد مهاجر در آنها زندگی می کنند.
تا انتهای سال 2010، حدود 15.4 میلیون نفر به کشورهای مختلف پناهنده شده اند که نسبت به سال های پیش از آن حدودا 153 هزار نفر افزایش داشته است و 800 هزار نفر از این تعداد (15.4 میلیون نفر) پناهنده سیاسی بوده اند.
در سال 2010، حدودا 12.3 میلیون نفر، شامل کودکان و بزرگسالان، به آمریکا قاچاق شدند و مجبور شدند وارد چرخه کار شوند. آمار نشان داده است از هر 1000 نفر، دو نفر قربانی قاچاق انسان هستند.
در انتها باید یادآور شویم، مهاجرت به هر قصدی که باشد، باید با دانش کامل درباره شرایط و کشور مقصد باشد. وجود یک منبع آگاه و کسی که بتواند به شما کمک کند، باعث می شود از مشکلات احتمالی جلوگیری شود. مشاوره برای مهاجرت تحصیلی، کاری و زندگی یکی از مشاغلی است که این روزها در ایران و سایر کشورهایی که نرخ مهاجرت در آن ها زیاد شده است، رونق گرفته است.
بیشتر بخوانید:برای مهاجرت به سوئد باید چه مدرک تحصیلی داشته باشم؟
بیشتر بخوانید:برای مهاجرت به کانادا باید چه مدرک تحصیلی داشته باشم؟
اگر قصد مهاجرت یا سوالاتی در مورد آن دارید، دفتر مهاجرتی صبا ویزا (Saba visa) یکی از موسسات معتبر در زمینه اعزام دانشجو و مشاوره در زمینه مهاجرت است که به شما کمک می کند بهترین تصمیم را برای آینده خود بگیرید.
اولین قدم اخذ ویزا و پذیرش تحصیلی را با پر کردن فرم ارزیابی رایگان بردارید تا ما در اسرع وقت با شما تماس بگیریم.
نظر خود را با ما در میان بزارید