آزمون آیلتس | سیستمی برای ارزیابی مهارتهای زبان انگلیسی در سطح بینالمللی
مقدمه
کلمه IELTS برگرفته از عبارت لاتینInternational English Language test system به معنای سیستم بینالمللی ارزیابی زبان انگلیسی است. آزمون آیلتس یک آزمون بریتانیایی است که هم سطح آزمون آمریکایی تافل است و برای سنجش مهارتهای زبان انگلیسی افرادی که قصد مهاجرت، ادامه تحصیل و یا کار در کشورهای انگلیسی زبان را دارند، برگزار میشود. این آزمون به کوشش دانش کمبریج انگلستان، شورای فرهنگی بریتانیا و مرکز آیلتس استرالیا در سراسر دنیا برگزار میشود.
مدرک آزمون آیلتس برای بیش از 10 هزار سازمان در سطح جهان معتبر است. از آنجا که داشتن مهارت در زبان انگلیسی پیششرط بسیاری از نهادها درکشورهای انگلیسی زبان است، افراد جهت کسب پذیرش برای مهاجرت، کار و تحصیل، باید نمره قبولی از این آزمون بدست بیاوردند. اگر قصد شرکت در آزمون آیلتس را دارید، مطمئن باشید که این آزمون برای موسسات آموزشی، کارفرمایان، دولتها و نهادهای حرفهای سراسر جهان شناخته شده است.
آزمون آیلتس
آزمون آیلتس به عنوان یکی از پیشگامان ارزیابی مهارت زبان انگلیسی است که از سی سال پیش تا کنون استانداردهای ارزیابی چهار مهارت خواندن، نوشتن، شنیدن و صحبت کردن به زبان انگلیسی را حفظ کرده است. پذیرش در کشورهای استرالیا، کانادا، نیوزلند و انگلیس منوط به داشتن نمره قابل قبول این آزمون است. این نمره با توجه به کشور یا نهادی که برای پذیرش آن اقدام کردید تعیین میشود، بنابراین لازم است از قبل، سطح نمره را بدانید و برای کسب آن برنامهریزی و مطالعه کنید. نمره آزمون آیلتس در پایینترین سطح از 1، تا 9 به عنوان متخصص تعیین میشود.
آزمون آیلتس؛ عمومی یا آکادمیک؟
دو نوع آزمون آیلتس وجود دارد که با توجه به هدف متقاضی، آزمون مناسب انتخاب و ثبت نام میشود. هر دو آزمون، ارزیابی صحیح و معتبری از چهار مهارت گوش دادن، خواندن، نوشتن و صحبت کردن دارد. بخش شنیداری و مصاحبه دو آزمون تفاوتی باهم ندارند و تنها مفاهیم بخش نوشتاری و خواندن متمایز هستند.
آزمون آیلتس عمومی برای متقاضیان مهاجرت، تحصیلات متوسطه، برنامههای آموزشی و کاری در نظر گرفته شده و سوالات آن مرتبط با زمینههای اجتماعی، کاری و روزمره است و بخش نوشتاری آن احتمالا شامل نوشتن نامه باشد. اما آزمون آیلتس آکادمیک مختص متقاضیان تحصیلات عالی یا ثبت نام حرفهای است. این آزمون مهارت متقاضیان را برای ورود به یک محیط دانشگاهی ارزیابی میکند و تعیین میکند که افراد آمادگی لازم برای شروع آموزش یا مطالعه را دارند یا خیر؛ بنابراین آزمون آن به صورت تخصصی حول مباحث علمی و دانشگاهی است و شامل تحلیل گرافها و نمودارها نیز میشود.
قالب آزمون
آزمون آیلتس کمتر از سه ساعت به طول میانجامد و به ترتیب باید به سوالات شنیداری، خواندن و نوشتن پاسخ داد. بخش شنیداری شامل 4 قسمت است. دو بخش اول با موضوع اجتماعی و دو بخش دوم یک مکالمه گروهی است. در آزمون عمومی، در بخش خواندن یا درک مفاهیم باید به سوالاتی درباره سه متن داده شده پاسخ داده شود، در آزمون آکادمیک، این متون معمولا از کتابها و مجلات علمی انتخاب شده است. بخش نوشتاری دو انشا باید نوشته شود که مسلما موضوع نوشتاری آکادمیک تخصصیتر خواهد بود. مصاحبه حضوری نیز شامل سه بخش خواهد بود که بخش اول سوالات عمومی و بخش دوم و سوم مکالمه حول یک موضوع خواهد بود.
نتیجه آزمون حدودا دو هفته بعد اعلام خواهد شد. اگر از آزمون شما یک ماه نگذشته باشد، این امکان وجود دارد که کارنامه شما به رایگان برای پنج دانشگاه یا موسسه مورد درخواست شما ارسال شود. اگر یک ماه از آزمون گذشته باشد یا بخواهید کارنامه را برای بیش از پنج موسسه ارسال کنید، به ازای هر کارنامه باید مبلغی را پرداخت کنید. اکثر دانشگاه نتیجه آیلتس را پس از گذشت دو سال قبول ندارند.
نمره آزمون آیلتس
هر یک از چهار مهارت آزمون آیلتس دارای امتیاز یکسانی است و نمره کلی به صورت میانگین این امتیازات بدست میآید. نمره قبولی در این آزمون مطرح نیست، اما اغلب نمره 5 سطح متوسط و 6 به بالا خوب تلقی میشود. در دانشگاههای آکسفورد، هاروارد و کمبریج، حداقل نمره برای پذیرش، 7 است. هر یک از نمراتی که در آزمون بدست آورید توصیفی از مهارت شما است که در ادامه به شرح آنها میپردازیم:
نمره 1: شما توانایی استفاده از زبان انگلیسی را به جز چند کلمه محدود ندارید.
نمره 2: شما با سختی بسیار زبان گفتاری و نوشتاری را متوجه میشوید.
نمره 3: شما تنها قادر به درک و انتقال مفاهیم اولیه در موقعیتهای بسیار آشنا هستید. در ارتباط، مکرر دچار خطا میشوید.
نمره 4: توانایی شما محدود به موقعیتهای آشنا است و در بیان و درک مفاهیم مرتب دچار مشکل میشوید. شما قادر به استفاده از زبان پیچیده نیستید.
نمره 5: شما تسلط نسبی بر زبان دارید و در اکثر موقعیتها، مفاهیم را درک میکنید. خطاهای شما احتمالا بسیار خواهد بود و لذا باید بتوانید ارتباطات اولیه در رشته خود را مدیریت کنید.
نمره 6: صرف نظر از اشتباهات جزئی و گاهی کاربرد نابجای زبان، شما تسلط خوبی دارید و میتوانید زبان پیچیده را به خوبی، بویژه در موقعیتهای آشنا، درک و استفاده کنید.
نمره 7: به رغم برخی کاربردهای نامناسب و اشتباهات جزئی در برخی موقعیتها، شما در حالت کلی توانایی استفاده از زبان پیچیده و درک جزئیات را دارید.
نمره 8: شما تسط کاملی روی زبان دارید و تنها گاهی دچار اشتباهات جزئی در موقعیتهای ناآشنا میشوید؛ اما میتوانید بحث پیچیده و پر جزئیات را به خوبی مدیریت کنید.
نمره 9: شما تسلط کامل بر زبان انگلیسی دارید. زبان انگلیسی را صحیح، دقیق و سلیس استفاده میکنید و درک کاملی از مفاهیم دارید.
امکان اعتراض به نمره آزمون
برای بسیاری از متقاضیان، شرکت در آزمون آیلتس و گرفتن نتیجه دلخواه آسان نیست. گاهی نیز با تلاش فراوان نتیجه دور از انتظار شما خواهد بود و نمره مورد نظر را کسب نمیکنید. در این صورت دو راه پیش رو دارید: اول، برنامه ریزی برای مطالعه و ثبت نام مجدد آزمون و راه دوم، اعتراض به نمره و درخواست تجدید نظر است. برای راه دوم لازم است فرمی با عنوان Enquiery on Result پر کنید.
پس از ارائه فرم، آزمون شما به دفاتر آیلتس انگلستان یا استرالیا فرستاده میشود تا توسط آزمونگرها مجدد تصحیح شود. این امکان وجود دارد که بخش خاصی را برای تصحیح انتخاب کنید و یا اینکه بخواهید همه آزمون مجدد تصحیح شود. تفاوتی در وقت و هزینه وجود ندارد و بررسی درخواست شما دو الی بیست روز طول میکشد. هزینه اعتراض به آزمون نیز 176 دلار استرالیا میباشد که در صورت اضافه شدن نمره در تجدید نظر، این هزینه به شما عودت داده میشود.
آزمون کامپیوتری
آزمون آیلتس به طور مستمر در تلاش است که شرایط بهتری را برای کاربران خود مهیا کند. یکی از مزایایی که در اختیار متقاضی قرار میگیرد، امکان شرکت در آزمون به صورت آنلاین است که در برخی مناطق برگزار میشود. در این آزمون محتوا، زمان، ساختار و نمرهدهی آزمون یکسان است و تفاوت صرفا در استفاده از کامپیوتر است. یعنی به جای نوشتن پاسخ سوالات روی کاغذ، باید آنها را تایپ کنید. اما بخش گفتاری همچنان به صورت مصاحبه حضوری توسط یک آزمونگر حرفهای انجام میشود. در آزمون آیلتس کامپیوتری، تاریخ و ساعت برگزاری آزمون متنوعتر است و نتیجه آزمون سریعتر اعلام میشود.
اگر به مهارتهای خود در زمینه کامپیوتر ایمان ندارید، شرکت در این نوع از آزمون به شما توصیه نمیشود. در آزمون امکان استفاده از گوشی موبایل یا تبلت وجود ندارد و صرفا باید از لپتاپ با کامپیوتر شخصی استفاده کنید. توجه داشته باشید که توانایی تایپ سریع و استفاده از گزینههای راهنما در کامپیوتر از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین در اختیار داشتن اینترنت پر سرعت از ملزومات اصلی این آزمون است.
در بخش شنیداری آزمون کامپیوتری، زمان آزمون کمی با آزمون معمول تفاوت دارد. این تفاوت به این دلیل استاز که کاربر برای انتقال پاسخ به پاسخبرگ به زمان نیاز دارد که در شرایط آنلاین این کار مستقیما انجام میشود. در آزمون شنیداری، قبل از هر بخش چند دقیقه برای خواندن سوالات زمان دارید. با پایان هر بخش، چند دقیقه برای مرور جوابها در اختیار خواهید داشت. در نهایت، در پایان آزمون شنیداری دو دقیق به چک کردن جوابها اختصاص مییابد.
آمادهسازی برای آزمون آیلتس کامپیوتری
اگر تصمیم به شرکت در آیلتس کامپیوتری دارید، خود را در شرایط آزمون قرار دهید تا بتوانید آمادگی لازم را در شرایط شبیهسازی کسب کنید. مهمترین کار، تمرین تایپ است. از نرم افزارهای Word یا Google Doc استفاده کنید. در هنگام تمرین، گزینههای Grammar checker و Spell checker را غیر فعال کنید. زیرا در محیط آزمون واقعی، این گزینهها وجود ندارد و در صورت تایپ غلط املایی یا اشتباه گرامری، اصلاح انجام نخواهد شد. حتی اگر از نحوه و سرعت تایپ خود مطمئن هستید، تا روز آزمون پیوسته تمرین خود را ادامه دهید.
سعی کنید متنها را در محیط کامپیوتری و به صورت آنلاین مطالعه کنید و پادکستها را نیز با هدفون گوش دهید. قبل از آزمون از درستی هدفون اطمینان حاصل کنید. هر قدر میزان تسلط شما بر کامپیوتر و استفاده از آن بیشتر باشد، در روز امتحان شرایط بهتری خواهید داشت.
آزمون آیلتس در شرایط کرونا ویروس
با توجه به شرایط کرونا و قرنطیه اجباری در بسیاری از نقاط جهان، گزینهای به نام آزمون آیلتس اندیکاتور (IELTS Indicator) در برخی کشورها در اختیار متقاضیان قرار گرفته است. البته این آزمون صرفا برای متقاضیان ادامه تحصیل تدارک دیده شده تا بیش از این از فرآیند آموزش جا نمانند. هر چهار مهارت در این آزمون به صورت آنلاین و توسط آزمونگرهای آیلتس ارزیابی میشود. قبل از اقدام برای ثبت نام مطمئن شوید که مدرک این آزمون برای دانشگاه مورد نظر شما معتبر است.
مزایای آزمون اندیکاتور
در حالی که آزمون آیلتس در برخی از مناطق به حالت تعلیق درآمده، آیلتس اندیکاتور این فرصت را برای شرکتکنندگان ایجاد کرده است تا آزمون را در خانه برگزار کرده و توانایی خود را در مهارتهای شنیداری، گفتاری، نوشتاری و خواندن ارزیابی کنند. آیلتس اندیکاتور یک محصول رسمی آیلتس است که به راحتی میتوانید به آن اعتماد کنید. موسسات بسیاری از این آزمون برای اهداف کاربردی استفاده میکنند. از طرف دیگر آیلتس اندیکاتور یک روش عالی برای ارزیابی دانشجویان احتمالی دانشگاهها و موسسات است. در این آزمون از سوالات رسمی آزمون آیلتس استفاده شده و با استفاده از معیاراهای آزمون آیلتس توسط آزمونگرها نمرهدهی میشود.
این آزمون یک بار در هفته در دسترس است و نمره آن پس از یک هفته اعلام میشود. همچنین آیلتس اندیکاتور جایگزین آزمون حضوری نیست و ممکن است پس از سرگیری آموزش، شرکتکننده برای پاسخگویی به دانشگاه، لازم باشد در آزمون حضوری نیز شرکت کند.
الزامات آزمون آیلتس اندیکاتور
شما برای انجام آزمون به یک محیط آرام و راحت نیاز دارید. یک کامپیوتر یا لپتاب هم با حداقل امکانات مورد نیاز است. همچنین به یک ارتباط امن اینترنتی و یک هدفون مناسب برای بخش شنیداری و دوربین وب نیاز دارید. امکان دانلود مرورگر آزمون امن (SEB) و اپلیکیشن Zoom نیز باید فراهم باشد.
سخن پایانی
همانطور که گفته شد، آزمون آیلتس از معتبرترین آزمونهای ارزشیابی زبان انگلیسی است که در سراسر جهان برگزار میشود. در این آزمون چهار مهارت شنیداری، نوشتاری، خواندن و صحبت کردن در بخشهای مختلف ارزیابی میشود. آزمون با دو عنوان عمومی و آکادمیک برگزار میشود که به تفاوت آنها نیز پرداختیم. همچنین آزمون به دو شیوه حضوری و کامپیوتری با همه مشخصات و معیارهای یکسان ارائه میشود که میتوانید با توجه به سطح مهارتهای کامپیوتری خود، یکی را انتخاب کنید. البته حتی اگر شیوه کامپیوتری را انتخاب کنید، بخش صحبت کردن به صورت مصاحبه حضوری انجام خواهد شد. سپس نکات مهم آزمون، نمرهها و اعتراض به نمره را بیان کردیم.
در حال حاضر با توجه به شیوع بیماری کرونا، آیلتس امکان آزمون آنلاین با عنوان آیلتس اندیکاتور را در برخی مناطق ایجاد کرده است که مختص آزمون آکادمیک میباشد. از آنجا که این آزمون نسخه جدیدی از آزمون آیلتس است، از اعتبار برخوردار است اما امکان دارد با سرگیری مجدد روند آموزشی، لازم باشد افراد در آزمون حضوری نیز شرکت کنند.
نظر خود را با ما در میان بزارید